Meeting 14 november 2019

De NLCUA meeting op 14 november vindt plaats op de TU Delft. Tijdens deze meeting wordt aandacht besteed aan de Flying V, topology optimization in CATIA van een motorsteun van het schaalmodel van de Flying-V en de ontwikkeling van Human Powered Aircraft met CATIA. In de middag wordt de VR Zone bezocht waar geëxperimenteerd kan worden met eigen modellen in een Virtual Reality omgeving.

Lees meer: Meeting 14 november 2019

Planning NLCUA meetings 2019

In 2019/2020 zijn NLCUA meetings gepland op de volgende dagen:

 • Dinsdag 16 april 2019
 • Donderdag 19 september 2019
 • Donderdag 14 november 2019
 • Donderdag 30 januari 2020

Meeting 19 september 2019

De meeting op 19 september vindt plaats bij GKN Fokker Aerostructures in Hoogeveen. Hier wordt aandacht besteed aan Fokker 4.0, het project waar Industry 4.0 aspecten in programma's worden ingevoerd. Ook is er aandacht voor bestandsconversie, voor de verschillende surfacing technieken in V5 en Power'By waarmee V5 data in het 3DEXPERIENCE platform geïntegreerd kan worden.

Lees meer: Meeting 19 september 2019

Meeting 16 april 2019

De NLCUA meeting op 16 april vindt plaats in het Postillion Hotel Arnhem. Op de agenda staan o.a. de volgende onderwerpen:

 • Elfini bij NLR voor het lineair doorrekenen van windtunnelmodellen. Elfini is in V5 geïntegreerd. De verschillen met Abaqus komen in deze presentatie ook aan de orde.
 • TU Delft 3DEXPERIENCE update: ervaringen met het gebruik en de mogelijkheden van 3DEXPERIENCE, o.a. met het bekijken van 3D modellen in een Virtual Reality.
 • Introductie van de IF-WE-licentie voor V5 gebruikers. Alle gebruikers met een V5-licentie in onderhoud hebben recht op deze licentie die toegang geeft tot een gesharede omgeving met viewers voor verschillende applicaties waarin verschillende tools beschikbaar zijn.
 • Knowledge Based Engineering bij Fokker

Lees meer: Meeting 16 april 2019

Meeting 7 februari 2019 bij NLR

NLCUA meeting op 7 februari vindt plaats bij NLR in Marknesse. De ochtend wordt ingevuld door NLR en is vooral gewijd aan het ontwerpen van producten die uit glasvezelversterkte composieten worden geproduceerd en de tooling daarvoor. Ook het ontwerpen van de productieprocessen, het inspecteren en testen komt daarbij aan de orde. Er wordt ook een bezoek gebracht aan de afdeling Structures Technology en de daar beschikbare productieapparatuur.
In de middag is het programma nog niet helemaal rond. Er is in elk geval aandacht voor de actualiteit bij de CATIA gebruikers. Daarnaast is er aandacht voor 3DEXPERIENCE vanuit gebruiks- en beheeroogpunt. Het doel is gedachten, ervaringen en visies uit te wisselen over de naar verwachting grote stap vanuit V5.

Lees meer: Meeting 7 februari 2019 bij NLR

Meeting 19 april bij Pentacon Engineering

Op 19 april vindt de NLCUA meeting plaats bij Pentacon Engineering in Haarlem. Op het programma staan de volgende onderwerpen:

 • Model based engineering – met aandacht voor zowel het proces als de mogelijkheden in CATIA
 • Het uitlijnen van functionaliteitsbehoefte met de CATIA functionaliteit – hoe gaan bedrijven hiermee om
 • What’s new CATIA V5-6R2018
 • What’s new 3DEXPERIENCE CATIA 2018X
 • CATIA X DESIGN (new authoring web app voor design)

Lees meer: Meeting 19 april bij Pentacon Engineering

Meeting 7 november 2018 bij EDAG Netherlands

De meeting op 7 november 2018 vindt plaats bij EDAG Netherlands op de Automotive Campus in Helmond. Op de agenda staat de presentatie van Lightyear, een startup vanuit de TU/e die een (grotendeels) zelf ladende auto op de markt wil brengen. Als startup heeft Lightyear niet de geschiedenis in gestructureerd werken en databeheer. Een interessant kijkje in het moderne product-ontwikkelen. In vervolg daarop zal Eddy van den Bosch zijn ervaringen delen hoe studenten tegenwoordig omgaan met engineering. Hoe wijkt dat af van wat we gewend zijn en moeten we daar rekening mee houden?

In de middag is er aandacht het beheren van product data. We zien meer bedrijven interesse hierin krijgen. Daarom na een korte introductie en de ervaringen bij MEYN, een presentatie met introductie en uitleg hoe Dassault data management in V5 ziet waarbij ook CATIA-opties in V6 ter beschikking komen.

Lees meer: Meeting 7 november 2018 bij EDAG Netherlands

Meeting 12 september bij Alstom Transport

De NLCUA meeting op 12 september vindt plaats bij Alstom Transport in Ridderkerk. Alstom biedt producten en services voor railtransport. Van treinen, light-rail en trams tot en met signalen. De vestiging in Ridderkerk is het centre of excellence voor de renovatie en modernisering van tractiesystemen en verzorgt services en onderhoud voor rijdend materieel.

Tijdens de meeting wordt door Alstom ingegaan op het CATIA-gebruik waarbij aandacht wordt gegeven aan de organisatie, de CATIA-software en de manier van werken en de ervaringen die daarbij zijn opgedaan. Integratie van electrical en mechanical design krijgen speciale aandacht, net als het inpassen van nieuwe ontwerpen in bestaande omgevingen met behulp van 3D scans.

De meeting worden verder de laatste vernieuwingen in CATIA Systems (m.n. electrical) verteld (deze presentatie valt helaas door ziekte uit). Als afsluiting vertelt het TU Delft studenten team Project March over de ontwikkeling van de laatste versie van het exoskelet en het gebruik van 3DEXPERIENCE daarbij.

Lees meer: Meeting 12 september bij Alstom Transport